Form blir viktig

Regeringen vidtar åtgärder såsom utökat växa-stöd för att få fler mindre företag att anställa. En viktig fråga för företagen att förhålla sig till är vilken anställningsform som den nyanställde ska få.

Lagen om anställningsskydd (LAS) reglerar förhållandet mellan arbetsgivaren och den anställde. LAS omfattar alla företag med anställda, oavsett storlek men med vissa undantag. Personer som har en företagsledande position eller som tillhör arbetsgivarens familj är exempel på undantagen. För ett mindre företag, som kanske tidigare har anlitat personer som uppdragstagare, blir det andra förutsättningar när LAS ska efterlevas med en anställning. En förutsättning är vilken anställningsform som anställningen ska ha. Den nu pågående LAS-debatten handlar till en del om balansen mellan olika anställningsformer.

Tillsvidare

Att anställningsformen finns med i anställningsavtalet är en förutsättning. Finns inte anställningsform angivet förutsätts att anställningen gäller tillsvidare, även kallad fast anställning. En sådan anställning gäller till dess att anställningsförhållandet upphör. Det sker genom uppsägning eller avsked som ofta är en krävande process. Det finns även en möjlighet att pröva en person på en viss tjänst under en period genom en överenskommelse om provanställning. En provanställning får löpa i upp till sex månader. Om den inte har avbrutits eller sagts upp inom sex månader övergår den automatiskt i en tillsvidareanställning.

Tidsbegränsad anställning

För att skapa mer flexibilitet exempelvis beroende på varierande efterfrågan, kan företaget välja andra anställningsformer än en tillsvidare anställning. Det finns flera olika former av tidsbegränsade anställningar med olika trygghetsvillkor. Tidsbegränsad anställning får ingås i fyra varianter. Allmän visstidsanställning infördes 2007 och är den nyaste och mest flexibla formen eftersom arbetsgivaren inte behöver ange några särskilda skäl för anställning. Företaget kan även anställa på vikariat. Förutsättningen för vikariat är att detta endast får användas till ersättande av en viss tjänst eller vissa tjänster. Det går alltså inte att anställa någon som vikarie utan att faktiskt ersätta någon annans arbete, det vill säga att vikariera. Säsongsanställning får ingås när exempelvis naturens växlingar kräver säsongsarbete. Det kan handla om bärplockning, tjänster inom turism eller andra liknande branscher. Slutligen kan även en arbetstagare som fyllt 67 år få tidsbegränsad anställning

Omvandling till fast anställning

Viktigt som företagare att vara medveten om är att när en person har varit anställd i två år som allmänt visstidsanställd eller vikarie övergår den till en tillsvidare anställning. Vid beräkning av tvåårsperioden räknas allmän visstidsanställning för sig och vikariat för sig.

Exempel
En person är först anställd med en tidsbegränsad anställning i form av allmän visstidsanställning i 1½ år. Sedan får personen en anställning som vikarie i 1½ år på samma arbetsplats. Dessa anställningar räknas inte ihop. Får personen seden en förlängning på vikariatet med ett år, då kommer anställningen att övergå till en tillsvidareanställning efter sex månader.



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Senaste nytt