Publicerat 18 december 2015 i kategorin Artiklar

Klarar du dig utan auktoriserad hjälp?

Många företagare tar själva hand om sin redovisning för ”det där med bokföring är ju inte så märkvärdigt”. Eventuellt tar men hjälp när det är dags att göra bokslut. Risken att begå någon typ av lagbrott är därmed stor. Genom att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult från Srf konsulterna får du garanterad kvalitet och kompetens.

Text: Tina Sjöström

Som företagare måste du ha koll på en mängd lagar. Och inte nog med det, du måste också ha koll på sambandet mellan olika lagstiftningsområden. Utan kvalificerad hjälp är risken överhängande att du då faktiskt begår ett lagbrott. Om du har koll på bokföringslagen, årsredovisningslagen, aktiebolagslagen och inkomstskattelagen så grattis – då klarar du dig förmodligen själv. Om inte är rådet att du anlitar en Auktoriserad Redovisningskonsult från Srf konsulterna.

Att snåla när det gäller köp av redovisningstjänster är oftast inget prisvärt alternativ. Väljer du redovisningshjälp uteslutande på grund av ett billigt pris så anlitar du förmodligen en person utan dokumenterad kompetens. Att driva en bokförings- eller redovisningsbyrå och kalla sig för redovisningskonsult kan vem som helst göra. För att vara säker på att den du anlitar faktiskt är kvalificerad och kompetent inom redovisningsyrket ska du välja en av Srf konsulterna auktoriserad redovisningskonsult.

– Redovisningsfrågorna blir all mer komplexa, säger Roland Sigbladh, vice VD för Srf konsulterna. För att en företagare, oavsett storlek, ska vara trygg när det gäller frågor kopplade till redovisningen så måste företaget anlita en person som har både kunskaper och tillräckligt bra erfarenheter i redovisningsfrågor. Jag tror inte många av dagens företagare faktiskt vet vilka risker de utsätter sig för. I värsta fall kan man äventyra både sitt företag och sin privata ekonomi om man antingen väljer att sköta sin redovisning själv eller anlitar någon som inte är auktoriserad.

Det som skiljer en Auktoriserad Redovisningskonsult mot en icke auktoriserad är den dokumenterade kompetens som följer auktorisationen. För att bli auktoriserad krävs både utbildning och att vederbörande följer svensk standard för redovisningstjänster, Reko. En auktoriserad redovisningskonsult har dessutom alltid en ansvarsförsäkring som skydd mot fel som kan uppstå. Självklart finns det kompetenta personer även bland de icke auktoriserade men långt ifrån alla. Och hur ska du hitta dem när de inte är medlem i branschorganisationen Srf konsulterna?

– Hos Srf konsulterna ställs det krav på både kompetens och ordning och reda i alla processer, fortsätter Roland Sigbladh. Att vara auktoriserad och organiserad hos oss innebär att man kontinuerligt måste underhålla sin kompetens genom utbildning. Därför rekommenderar jag alla företagare att ta hjälp av en auktoriserad redovisningskonsult, då får du garanterat hög kvalitet i redovisningstjänsterna och kompetenta råd för bättre lönsamhet. Se inte utgifterna för redovisningstjänster som en kostnad, se dem istället som en investering.


Lagar att ha koll på

Som företagare är du skyldig att följa en hel del lagar och bör därmed veta innebörden av dem. Vet du inte det är risken stor att du faktiskt begår ett lagbrott.

Bokföringslagen – bokföringsbrott kan uppstå på grund av brister i underlag och sent inlämnad årsredovisning.

Årsredovisningslagen – ansvar kan uppstå på grund av felaktig värdering eller vilseledande information.

Aktiebolagslagen – brott och ansvar kan uppstå på grund av förbjudna lån eller felaktig utdelning.

Inkomstskattelagen – brott och skattetillägg kan uppstå på grund av felaktig eller utelämnad redovisning.

Mervärdesskattelagen – brott och skattetillägg kan uppstå på grund av felaktig eller för sen redovisning.

Skatteförfarandelagen – brott och ansvar kan uppstå på grund av felaktig eller för sen redovisning.


 

Klarar-du-dig-utan-auktoriserad-hjalp3

 

Det här ska du kunna

Om du mot förmodan inte känner att du behöver kvalificerad hjälp när det kommer till redovisningstjänster så är det en hel del som du måste kunna själv. Bokföring, betalningar, fakturering och skattedeklarationer hör till de enklare bitarna. Därutöver bör du klara av att göra analyser av verksamhetens lönsamhet, kalkyler och budget. Göra fullständiga bokslut, deklarationer och årsredovisningar. Optimera resultatet.

Om du istället väljer att anlita en auktoriserad redovisningskonsult har du tillgång till kvalificerad hjälp över hela året. Vissa delar i redovisningsprocessen kan du fortsätta utföra själv om så önskas och bara överlåta de mer komplexa momenten till en expert. En auktoriserad redovisningskonsult kan också avge en Bokslutsrapport, ett kvitto på att redovisningen håller hög kvalitet och något som uppskattas av banker och andra finansieringsinstitut.

Många kallar felaktigt sin redovisningskonsult för revisor, vilket är en helt annan yrkesroll. Revisorn tar vid när redovisningskonsulten är klar och har enbart en granskande roll. Driver du ett mindre bolag som når upp till högst ett av gällande gränsvärden* under de senaste två räkenskapsåren, behöver ditt företag ingen revision.

Bilden här ovan beskriver vilka tjänster du kan investera i hos en auktoriserad redovisningskonsult och en auktoriserad revisor.

* Omsättning mer än 3 miljoner, mer än tre anställda och en balansomslutning på mer än 1,5 miljoner.


Klarar-du-dig-utan-auktoriserad-hjalp

Roland Sigbladh

Företagsaktuellt nr 1 2016

 

Publicerat 21 mars 2023

Deklarationstider för privatpersoner

Snart skickar Skatteverket ut deklarationerna till privatpersoner och deklarationsperioden är i gång. Inför årets inkomstdeklaration finns några nyheter. Det är dags att fräscha upp kunskaperna om viktiga datum och vad som gäller inför deklarationen. Utskick av inkomstdeklaration 1 Mellan den 6 och 10 mars skickas deklarationerna ut till den digitala brevlådan. För att man ska få …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Forskningsavdragen ökar

Statistikmyndigheten SCB publicerade nyligen en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. I den här artikeln tar vi upp Statistikmyndigheten SCB:s rapport och även de skatterättsliga reglerna för forskningsavdraget. Regeringen har även föreslagit förstärkta regler på området.Avdragen för forskning och utveckling har fördubblats Sedan …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Var är tjänstestället?

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att göra en bedömning av var tjänstestället är. En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Att få detta rätt blir viktigt till årets första AGI-rapportering.Huvudregeln är att tjänstestället är där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete. Sedan finns några undantag till huvudregeln: …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Deklarationstid för företag och föreningar

Snart drar inlämningen i gång för inkomstdeklarationerna. En nyhet för i år för företag och föreningar är att inlämningstidpunkten blir densamma oavsett om man lämnar inkomstdeklarationen på papper eller digitalt. Samma tidpunkt för inlämning på papper som digitalt Nu kommer bara en inlämningstidpunkt gälla för företag och föreningar oavsett om man lämnar …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Var rädd om din F-skatt!

Man får alltid höra att företagen ska vara rädd om sin F-skatt. Men varför då? I den här artikeln beskrivs vilka konsekvenser det får för företaget om det blir av med sin F-skatt och framför allt vad det innebär för kunderna. När behöver företaget F-skatt? Ett företag som har F-skatt betalar själv sin preliminärskatt och sociala avgifter. Det innebär att köparen av …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Höjd ränta på skattekontot

Från och med den 1 februari 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, men även de som har en kvarskatt som överstiger 30 000 kr som avser beskattningsåret 2022.Hur bestäms räntan? Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med skattebetalning

Riksdagen har nu beslutat om att förlänga och utöka möjligheterna till tillfälligt anstånd med skattebetalningar avseende avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Möjligheten till tillfälligt anstånd infördes i samband med coronapandemin och skulle underlätta för företag som hade drabbats av likviditetsproblem på grund av följderna av pandemin. Dessa regler …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Höjd åldersgräns för tjänstepension

Från och med 1 januari 2023 gäller nya pensionsåldrar. Gränsen för när endast ålderspensionsavgift ska betalas höjs från årsskiftet, från det år personen fyller 66 år till det år personen fyller 67 år. Åldersgränsen för tjänstepension enligt ITP1 blir 66 år. En ny kolumn införs samtidigt i skattetabellen.ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

31 mars sista datum för tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varierat de senaste åren. Vad gäller under 2023?Arbetsgivaravgifter för 2023 Dagens arbetsgivaravgift är i de flesta fall 31,42 procent av ersättning för arbete. Den nivån har gällt sedan 2009. Inom vissa ålderskategorier kan dock lägre procentsatser gälla och det finns även nedsättningsregler. För de allra äldsta personerna betalar en …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Ny momssats igen..

Nu är det dags att ändra momssatsen igen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Du kanske tänker att det var väl nyligen som det skedde. Absolut, så är det.Vi börjar med det som gäller från och med den 1 april 2023, då höjs momssatsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne till 12 procent (tidigare 6 procent). …

Läs mer

Gå till startsidan