
Uthyrning av bostad via förmedlare
Hyr du ut ditt fritidshus eller annan privatbostad via ett förmedlingsföretag får du inte göra avdrag för förmedlingsavgiften om du själv framstår som hyresvärd. Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande.
Den hyra du får när du hyr ut ditt fritidshus eller annan privatbostad ska du ta upp till beskattning i inkomstslaget kapital. Redovisar och betalar du moms till Skatteverket för uthyrningen, ska momsen inte räknas med. Hyr du ut en fastighet får du göra avdrag med 20 procent av hyresinkomsten. Är det en hyresrätt eller bostadsrätt får du i stället göra avdrag för den del av hyran eller avgiften du själv betalar som avser den uthyrda delen. Några andra utgifter får du inte dra av. I stället får du göra ett schablonavdrag med 40 000 kr per år för varje privatbostadsfastighet, privatbostad eller hyreslägenhet du hyr ut. Den del av hyran som återstår efter dessa två avdrag beskattas med 30 procent skatt. Hyr du ut till din arbetsgivare gäller andra regler.
Förmedlingsprovision
Hyr du ut genom ett förmedlingsföretag tar företaget normalt ut en provision. Om du ska beskattas för hela hyran hyresgästen betalar eller enbart för den hyra du får ut från förmedlingsföretaget efter att de dragit av sin provision beror enligt Skatteverket på vem som uppträder som hyresvärd.
Ägaren är hyresvärd
Skatteverket anser att företaget ska ses som en renodlad förmedlare när hyresgästerna vid en objektiv bedömning bör uppfatta att det är du som är hyresvärd och ansvarig för uthyrningen. Så är fallet när du som ägare ansvarar inför gästerna för att villkoren i hyresavtalet uppfylls vad gäller tillträde, ersättning, bostadens skick med mera. Följande omständigheter kan enligt Skatteverket tyda på att du ska räknas som hyresvärd:
- Ditt namn förekommer vid bokningen och i hyresavtalet.
- Du informeras om gästernas ankomst.
- Du lämnar ut nyckel.
- Du kontrollerar städningen.
Räknas du som hyresvärd ska du ta upp hela den hyra som gästen betalar som ersättning för uthyrningen, utan avdrag för förmedlingsavgiften.
Förmedlaren är hyresvärd
Förmedlingsföretaget ska enligt Skatteverket ses som hyresvärd om det kan anses hyra ut bostaden i eget namn. Så är fallet om företaget ansvarar inför gästerna för villkoren i hyresavtalet uppfylls vad gäller tillträde, ersättning, bostadens skick med mera. Omständigheter som kan tyda på att företaget ska räknas som hyresvärd är att:
- Företagets namn finns i avtal, bekräftelse eller faktura.
- Gästerna meddelar sin ankomst till företaget.
- Gästerna hämtar nyckeln hos företaget.
Skatteverket påpekar att du som ägare kan stå risken för att bostaden inte kan hyras ut under en viss period, utan att du ska ses som gästernas hyresvärd.
Räknas företaget som hyresvärd är din hyresinkomst det belopp som företaget redovisar och betalar till dig, efter avdrag för förmedlingsavgiften.
SKV ställningstagande, 2015-11-09, dnr: 131 496848-15/111
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …
Inkomster från uthyrning av olika tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …
Många pensionärer får kvarskatt
Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om …
Sista chansen för tillfälligt anstånd
Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. …
Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete
I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket …
Hästar under luppen
Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …
Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning
Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den …
Forskningsavdragen ökar
Riksdagen har nu beslutat om ytterligare förstärkta skatterättsliga regler om företagens avdrag för forskning och utveckling. Statistikmyndigheten SCB har också under året publicerat en …