Anställa ungdomar

I många företag kan det under sommaren vara aktuellt att anställa skolungdomar under ett antal veckor. Den anställningsform som då blir aktuell kallas allmän visstidsanställning. En sådan anställning varar under den tid ni kommer överens om och någon uppsägningstid behöver inte beaktas. Normalt kan en sådan anställning inte heller avbrytas i förväg.

Skattefritt

Ungdomar kan tjäna upp till 19 246 kr under 2018 skattefritt. Om den anställde inte kommer att tjäna mer under året kan han fylla i Skatteverkets blankett ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” och lämna till dig. Du behöver då inte göra något skatteavdrag. Arbetsgivaravgifter ska dock betalas om lönen kommer att uppgå till minst 1 000 kr.

16 år

Om du anställer ditt eget barn beskattas barnet för erhållen lön om det fyllt 16 år när arbetet utförs. Om barnet är yngre beskattas barnets lön hos dig som företagare eller hos din make eller maka om han eller hon har en högre inkomst från företaget.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket har utarbetat föreskrifter som ditt företag ska följa. Där framgår bland annat att ungdomar under 18 år inte får utföra vilka jobb som helst och att barn som inte fyllt 13 år i stort sett inte får jobba alls.

Semester

Om anställningstiden inte är längre än tre månader kan ni avtala om att den anställde inte ska ha rätt till semesterledighet. Men han har rätt till semesterersättning. Den uppgår normalt till 12 procent av lönen och ska specificeras separat på lönebeskedet.

Sjukdom

Vid sjukdom har även sommarjobbande ungdomar rätt till sjuklön. Men rätten är begränsad. När den avtalade anställningstiden är kortare än en månad har den anställde rätt till sjuklön först efter att han tillträtt anställningen och därefter varit anställd 14 dagar i följd.

Förmåner

För att personalvårdsförmåner ska vara skattefria måste de erbjudas hela personalen. Det innebär att om du till exempel erbjuder din personal gymkort eller massage måste du erbjuda samma förmåner till de ungdomar du anställer under sommaren.



Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Många pensionärer får kvarskatt

Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om …

Sista chansen för tillfälligt anstånd

Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. …

Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete

I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket …

Hästar under luppen

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …

Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning

Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den …

Forskningsavdragen ökar

Riksdagen har nu beslutat om ytterligare förstärkta skatterättsliga regler om företagens avdrag för forskning och utveckling. Statistikmyndigheten SCB har också under året publicerat en …

Senaste nytt